Fortsätt till huvudinnehåll

Gud är kärlek

Jag är trött på hur liberala pastorer och undervisare förminskar Guds kärlek till att passa sin egna universialism och popikonsbild av Jesus. Gud är helig och hans kärlek har väldigt lite att göra med vår vridna bild av den.

Gud är kärlek, men kärleken är inte Gud. Ändå gör många (i praktiken) en sådan tolkning. Gud blir för dem synonymt bara med deras egna vridna tolkning av kärleken. Fast Gud är inte kärlek, inte enligt en sådan bokstavlig tolkning. När Paulus beskriver Gud som kärlek börjar han med att kärleken är från Gud och att man inte kan vara utan kärlek och samtidigt känna Gud. Det är omöjligt då kärleken är en del av Guds natur, det är en del av Kristus, en del av den vi formas efter. Guds kärlek har varit med i allt skapande och är fortfarande med i allt han gör. För det är en sådan central del av hans karaktär att Paulus kunde säga att Gud är kärlek. Därför är Gud kärlek!


Vi måste vara försiktiga med hur vi använder begreppet. Det innebär inte att kärleken prioriterar ned Guds rättvisa eller ersätter något annat av Guds attribut, inte ens hans vrede. Lika farligt är det att blanda ihop Guds kärlek med vår materialistiska, romantiska eller kanske rent sexuellt laddade bild av kärleken. Guds kärlek är något helt annat än begär, lust och sådan i slutändan själviskhet. Den kärleken Gud har är onaturlig för oss. Vi kan inte älska Gud utan hans ingripande, det är en främmande kärlek för våra hjärtan av sten. Den är övernaturlig. Det är som med tron för oss, som måste skänkas som en gåva från Gud själv. Han måste först ge oss ett nytt hjärta och vi måste födas på nytt. Det är väl ändå det stora, att Gud kom för att rädda oss medan vi fortfarande var syndare i uppror och fiende till honom. När vi var förlorade fanns vi av vår Herre, och han älskade oss och dog för oss. Gud skänkte oss allt livet för att vi tillhör honom och bara i honom kan vi ta del av Guds kärlek. En sådan kärlek som Gud Fader har till Sonen, en evig och helt perfekt kärlek som ingenting kan separera oss från är det.

Förstår ni nu hur missvisande det kan vara att utan vidare förklaring predika en Gud som älskar alla, även om det finns sanning i detta. Gud har inte valt att frälsa alla utan att utöva både nåd och rättvisa, liksom att uppenbara både kärlek och vrede. Den kärleken vi talar om här har alltså inte Gud till alla människor. Guds kärlek har aldrig varit villkorslös eftersom han kräver tro och omvändelse av alla människor. Vi är dock så fördärvade att frälsningen måste komma helt från honom, på sätt och vis ändå villkorslöst för den nu troende.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mitt vittnesbörd

Det är en stark kontrast mellan livet före och efter Kristus invaderade det. Innan Jesus fann jag bara glädje i det världsliga. Det var droger, alkohol och saker för depraverade för min milda blogg. Glädjen var alltid intensiv men likaså var den kort. Jakten på ett värre rus för att undkomma meningslösheten blev som ett andligt sökande av religiösa proportioner, som om det fanns ett evigt rus att leva. En frälsning för den som inte tror på något. Detta var jakten på en frälsning utan Gud. Om jag bara visste att det var motsatsen som väntade, domen och döden. Jag var död liksom alla människor utanför Kristus bedragna av sin fria vilja.
Livet innan Kristus
Jag minns två tripper som tydligast från min tid i drogträsket. Den första var när jag var hög på hallucinogena. Det var i mitt vardagsrum efter att ätit en påse fröer som klockan gick, men ingenting hände. Så jag svalde ännu en hel påse fröer, fastän jag redan konsumerat långt över rekommenderad dos. Då hände det snart något. Även om m…

Kvinnliga pastorer

Tio argument mot kvinnligt ledarskap

I. Skapelseordningen och undervisningen
När Paulus skriver att en kvinna inte får undervisa en man hänvisar han till skapelseordningen. För mannen skapades först och sedan skapades kvinnan åt mannen, inte mannen åt kvinnan. Adams och mannens auktoritet över kvinnan uppenbarades redan genom att kvinnan skapades ur honom och den utövades ännu mer när han var den som namngav henne och skulle råda över henne. Paulus utvecklade argumentet med Evas lagöverträdelse, för det var hon som blev bedragen. Djävulen är en skicklig teolog, men respekterar inte Guds ordning. Därför vände han sig till kvinnan först istället för till Adam. Djävulen hånade skapelseordningen genom hur människan föll.
Ändå nämner Paulus tillfällen då kvinnor är kallade till undervisning. Kvinnan är alltså inte förbjuden att undervisa varken i församlingen eller hemmet. Hon är förbjuden att utöva auktoritet över män eller att undervisa en man. Därför blir kvinnor istället särskilt kallade …

Ty så älskade Gud världen

Ty så älskade Gud världen


En missförstådd vers
Joh 3:16: "Ty så älskade Gud världen att han gav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv."

John 3:16 är en av Bibelns mest missförstådda verser. Liberalteologer älskar att använda versen till förmån att predika universalism och egenvärde. Vad man missar är att versen avslutas med att peka på Kristus som den enda räddningen för ens en endaste i världen. Alla står inför Guds vredes dom som är utanför Kristus. Att texten ger oss Jesus Kristus som enda räddning från vreden är en stark indikation på att världen inte är älskvärd. Att Gud älskade världen visar istället hur stor Guds kärlek måste vara för att kunna utge sin egen Son för den. Versen visar inte människans storhet, den pekar istället på Guds storhet och människan som oförtjänt. Tänk attså(!) älskade Gud världen att han kunde utge sin enfödde Son.
1Joh 2:15-17: "Älska inte världen, inte heller det som är i världen. Om…